Електронните плащания ограничават сделките „на тъмно“

Увеличаването на електронните плащания с 5% в рамките на 3 години намалява сивата икономика с 2 до 3%. Това обясни Красимира Райчева, мениджър за България на международна фирма за технологии в областта на електронните плащания пред БНТ.

Плащанията в брой у нас ще бъдат драстично орязани от 15 000 на 5 000 лева, като мярка за ограничаване на сивата икономика. Това ще важи и при плащане с чуждестранна валута, когато в левове стойността е равна или по-голяма от 5000 лв.

Предложението за законови промени на финансовото министерство бе прието от Министерския съвет и ще бъде предложено на парламента.

По думите й по-голям растеж на електронните разплащания намалява с по-голям процент сивата икономика. Райчева цитира данни на международни консултантски компании, според които сивата икономика у нас е 32%. За сравнение в Швейцария тя е 7%.

Мярката е предприета в редица европейски страни. Например в Италия от 12 500 евро вече ограничението е 1000 евро. В северната ни съседка Румъния прагът е 1200 евро от тази година

Райчева коментира, че 2015 година е преломна по отношение на развитието на мобилните и безконтактните разплащания. Тя бе категорична, че те имат същата степен на защита, която имат и останалите плащания.

„Ограничаването на кешовите плащания не се очаква да се отрази по някакъв начин на самия бизнес. Напротив, целта е да излязат на светло много нерегламентирани плащания“, каза Райчева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *