Пристрастена ли е Европа към пестицидите?

Почти всеки четвърти уязвим или застрашен вид в ЕС е под заплаха от употребата на пестициди и торове, заради наличието на нитрати и фосфати в селскостопанските отпадъчни води. Оцеляването на видовете и на ключови екосистемни услуги като опрашването са изложени на риск, според доклад на „Грийнпийс“, цитиран от GreenTech.bg.

Спешно е необходима политическа и финансова подкрепа, за да се премине от увреждащи селскостопански методи към екологични земеделски практики.
Зависимостта на Европа от синтетичните, агресивни химикали вече се е превърнала във форма на пристрастяване. Културите периодично получават дози от различни химикали, които обикновено се прилагат многократно върху единични култури през целия период на растеж.

Има и алтернативи за контрол на вредителите, достъпни за земеделските производители, но те се нуждаят от необходимата политическа и финансова подкрепа, за да станат общоприети, обяснява Дирк Цимерман, координатор на кампанията за екологично земеделие на „Грийнпийс“-Германия.

В Европа през 2015 г. се наблюдава катастрофален спад на популациите от насекоми, според анализ на над 800 научни доклада, направен от оперативната група по системните пестициди към Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (International Union for Conservation of Nature, IUCN). Последиците от тази тенденция могат да бъдат опустошителни: 70% от основните култури, директно използвани за консумация от човека, като ябълки и рапица, зависят от опрашването за повишено производство на семена, плодове или зеленчуци.

471 са активните съставки на пестициди, одобрени в ЕС. Една четвърт от тях надвишават критичните прагове на способност за разпадане в почвата или във водите. 79 надвишават критичните токсични стойности по отношение на водните организми.

„Коктейли“ от различни пестициди често замърсяват околната среда, но последиците от такива химически смеси не са рутинно оценявани в процеса на разрешаване на пестицидите в ЕС. Нещо повече, те се оценяват въз основа на активните им съставки, вместо да бъде изследвано въздействието на действителния продукт, който се продава на пазара и се използва на полето. Процесът по разрешаване на ЕС също така не успява да направи адекватна оценка на дългосрочните ефекти от излагането на ниски дози от пестициди, тъй като оценката се фокусира основно върху тяхната остра токсичност (т.е. върху случаите, в които дозите могат да доведат до директна смъртност).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *