Полицейският синдикат обвини финансовия министър, че се поставя над закона

Най-големият полицейски синдикат в страната – Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) упрекна финансовия министър Владислав Горанов, че нарушава законите, поставя се над тях и гражданите и прави неверни твърдения за привилегиите на служителите на МВР.

Още през август вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че са необходими 16 млн. лв., с които да се изплатят обезщетения на напуснали системата служители. Вчера Владислав Горанов съобщи, че няма да отпусне допълнителните средства, които са в размер на 21 млн. лв., и коментира, че парите трябва да се намерят чрез преструктуриране на разходите в самото МВР.

Според Горанов трябва да се направи разграничение и служителите на МВР, които излизат на улицата, трябва да бъдат първа категория труд, а тези, които „седят зад бюра“ да бъдат в 3-а категория. По-рано през лятото полицейските синдикати излязоха на протест, несъгласни с реформите в сектора, като част от исканията им бяха свързани с условията на труд и работното време.

„Министър Горанов с отказа си да предостави средства, дължими от МВР на служители, които са напуснали системата, постави себе си над гражданите и законите на Република България“, се казва в позиция на синдиката, изпратена до медиите. От федерацията определят заявката на Горанов като ултиматум към вътрешния министър.

„Категоричният отказ да се изплатят дължимите обезщетения е нарушаване на законите на Република България, за което ще платят българските граждани, тъй като в момента са заведени стотици граждански искове и българските данъкоплатци ще трябва да платят адвокатски хонорари и начислените лихви към неизплатените обезщетения“, посочват от СФСМВР.

От организацията упрекват финансовия министър в правене на неверни внушения, че служителите в МВР имат привилегии, а всъщност става дума за „компенсации за ограничаването на някои техни човешки и граждански права“ и определят последните изказвания на Горанов като „откровена спекулация“.

„Привилегията е право или предимство, преимущество, което поставя някого в по-благоприятно положение в сравнение с друг. За да разясним е важно да дадем пример за това: привилегия е да заемеш конкурсна длъжност, без да се явяваш на конкурс или пък да бъдеш охраняван от НСО, а гражданите да нямат това право. Компенсацията е награда или обезщетение за нещо изгубено. Нещо изгубено като правото на втора работа и допълнителни доходи за служители, забраната за стачка и тяхното задължение да са непрекъснато на разположение“, посочват от СФСМВР.

„В същото време сме изключително изненадани от факта, че министър Бъчварова подкрепя своя колега Горанов и смята, че неговият ултиматум е правилен и справедлив. Изненадани сме и от готвените в МВР оптимизации, които по никакъв начин не са консултирани със социалните партньори и гражданските организации“, казват още от полицейския синдикат.

Според тях оптимизирането „на тъмно“ и определянето на работата на едни служители като по-важна от тази на други ще доведе до демотивиране на работещите в МВР и нисък авторитет на институцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *