Електронни митничари ще пазят границите на общността

Андрей Виденов, директор на дирекция „Последващ контрол“ в Агенция „Митници“

Европейският съюз и Световната митническа организация предприемат поредица от стъпки с цел по-нататъшно облекчаване на митническите формалности при обработката на внасяните, изнасяните и транзитираните стоки през територията на различни държави. Това е комплекс от мерки, свързани с уеднаквяване на търговските документи, придружаващи стоките, а също така и на митническите процедури, прилагани от администрациите на държавите – членки на ЕС. От съществено значение е и изпълнението на препоръката за разширяване на обмена на информация между административните органи, извършващи контрол върху внасяните стоки. От друга страна, е необходима връзка между митническата администрация на съответната държава членка и представителите на бизнеса. Не на последно място стои взаимодействието между митническите администрации на държавите членки. Крайна цел на всички тези мерки е намаляване на времето и разходите за митническо оформяне на стоки. Така се създават облекчения за легалния бизнес при осъществяването на неговата дейност, свързана с движение на стоки през границите на общността.
Предоставянето на тези облекчения е свързано с широкото прилагане т. нар. метод за анализ на риска. Той ще позволи съсредоточаване на административен ресурс за контрол на тези стоки и икономически оператори, които са свързани с повишено ниво на риск. Митническите администрации ще повишат обмена на информацията за оператори и стоки помежду си и след анализ ще отделят тези, при които се отчита повишено ниво на риск, т.е.
има вероятност да не спазват законите
Както при пътниците на международните летища ще се създадат „зелени и червени“ коридори за пратки. Така ще се извършва целенасочен митнически контрол само на тези пратки, за които има повишено ниво на риск. Колкото до опростяването на процедурите за легалния бизнес, бих могъл да направя образно сравнение с аптекарска везна. В едното блюдо са поставени интересите на бизнеса, а в другото – на държавите, представени от митническата администрация. Интересите на първите налагат минимално административно присъствие, минимална загуба на време и разходи във връзка с митническото оформяне на документи за стоките. На другата страна на везната обаче стоят интересите на обществото, които налагат осъществяване на ефективен контрол с цел недопускане въвеждането на опасни за здравето на хората и околната среда стоки, търговия с наркотици, нелегална търговия с оръжие и не на последно място, събиране на дължимите вносни мита и данъци за внасяните и изнасяните стоки. Най-добрият или по-скоро приемливият за всички вариант – както за легалния бизнес, така и за обществото, е везната да бъде балансирана.
На територията на страните в ЕС предстои въвеждане на нов електронен митнически кодекс.

Това е изцяло нов регламент,

който ще замени сега действащия, приет през 1992 г. Целта е да се създадат още по-добри митнически условия за развитие на легален бизнес едновременно с осъществяване на ефективен митнически контрол. Сега ЕК изработва правилник за прилагане на новия митнически кодекс, който трябва да влезе в сила от 1 януари 2011 г.
Колкото до нашата страна, преди 3 месеца бе въведен нов модул за опростено деклариране, който е част от Българската интегрирана митническа информационна система (БИМИС). Той дава възможност за електронно събиране и обработка на информацията във връзка с прилагането на опростени процедури за деклариране на територията на България. Преминаваме от хартиен носител към електронен обмен на данни, за да улесним бизнеса, като същевременно извършваме оптимален митнически контрол за стоки, които са рискови за държавите в ЕС. Така до голяма степен ще бъде ликвидиран физическият контакт между икономическия оператор и митническите служители. Може да се каже, че „електронни митничари“ ще пазят границите на общността. Цялостната тенденция в развитието на митническия контрол в ЕС е в посока на максимално приложение на електронни технологии при подаване, събиране и обработка на информация, облекчаване на обработката на стоките и намаляване на разходите и времето на бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *