Емил Хърсев: Недомислица е да ограничават банките заради ипотеките

Промените в Закона за кредитните институции, готвени от депутати от БСП и ДПС, не са добре обмислени. Тези промени са правени от хора, които не знаят как работи една банка, заяви финансистът Емил Хърсев пред Нова телевизия.

Коментарът на Хърсев е във връзка с предложението да не се взима жилището на кредитополучател, който не може да си покрие ипотеката, ако това е единственото му жилище.

Според Хърсев индустрията би трябвало да се замисли по какъв начин да установи средната цена на финансирането на местния пазар.

В момента няма официални коментари за идеята от страна на финансовия сектор, от банкери и финансови експерти. Неофициално финансисти заявиха пред Нова ТВ, че идеите са абсолютно парадоксални и онези, които са ги писали, знаят, че са невъзможни. Ако новите идеи бъдат облечени в юридическа мантия, то ще има по-труден достъп до кредит и вероятно вдигане на лихвите, защото никоя банка няма да допусне да работи на загуба и да опрощава дългове на лош кредитополучател, който не може да си изплаща жилището, казват експертите. Банката ще търси начин да защити себе си и най-логичното, което ще се случи, е загубите, които би трябвало да търпи финансовата институция, да бъдат покрити от хората, депозирали парите си.

По закон в България капиталовата адекватност на банките е 12%. Това означава, че на всеки сто лева отпуснат заем едва 12 лева са на банката. Останалите средства са на вложителите и зает капитал.

Според банкерите това не е война, която властта води с тях. Финансовите институции няма да водят война. Те ще са длъжни да изпълняват онова, което бъде разписано в закона.

Един от последните опити да се „въведе ред във финансовия сектор” направи Симеон Дянков. Той опита да стандартизира лихвите преди около две години, но тогава това не стана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *