Куба премахва двувалутната си система

Куба ще премахне своята двувалутна система, се посочва в правителствен доклад, цитиран от BBC. По този начин наследникът на Фидел Кастро – неговият брат Раул, ще реализира най-мащабната финансова реформа в страната в последните близо две десетилетия.

От 1994 г. в Куба има две валути – една, фиксирана към щатския долар, и друга – частично конвертируема.

По-скъпото песо, прикрепено към курса на долара, се използва за разплащане в сектора на туризма и за външната търговия.

Реформата предвижда стойността му да бъде постепенно обединена с по-евтиното песо, което да сложи край на двувалутната система, която поражда голямо недоволство сред кубинския народ.

Кубинската икономика, която е почти изцяло държавна и се основава до голяма степен на туризма, преживя сериозен катаклизъм след разпада на Съветския съюз. Това постави островната страна в икономическа изолация и множество трудности.

Двувалутната система имаше за цел да предпази крехката икономика на Куба, но разгневи местните жители, които получават възнаграждения си в по-евтиното песо.

Реформата от 1994 г. в крайна сметка доведе до създаване на двоен стандарт в страната, който раздели населението на привилегировани кубинци с достъп до туризма и чуждестранните търговски сектори, и такива, които работят и кореспондират само с местната икономика.

Правителството одобри график за изпълнението на „мерки, които ще доведат до парично и валутно обединение“, посочи комунистическото издание Granma.

Съединението е „наложително, за да се гарантира възстановяването на стойността на кубинското песо“ , отбеляза още вестникът.

Досегашните информации не дават подробности за това как най-бързо промяната ще се осъществи. Според цитирани от Ройтерс кубински икономисти обаче реформата ще отнеме около 18 месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *