Емил Хърсев: Тегленето на нов дълг трябваше да се обсъди заедно с бюджета

Поемането на нов външен дълг трябваше да се обсъди при приемането на бюджета за годината. Това коментира в ефира на Нова телевизия финансистът Емил Хърсев. Според него няма причина тегленето на този заем да бъде толкова обсъждано в медийното пространство.

„За мен е страховита изненада как тази тема се наложи в публиката”, казва той. „Това е един технически акт на Народното събрание за ратификация на един договор за обслужване на задлъжнялостта, която България тъй или иначе я има. Пренесохме проблема”, допълва експертът.

Според изпълнителния председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев България трябва да премине към преструктуриране на досегашните си дългове. Той допълва, че това е в компетенциите на финансовия министър и той трябва да намери по-евтин начин за придобиването на необходимите средства.

Данев коментира, че вместо да инвестират в подходящи мерки за създаването на работни места и по този начин да намалят бюджетния дефицит, политиците предпочитат да „наливат пари“ в социални помощи.

„Проблемът е защо политиците искат толкова висок бюджетен дефицит, а не направят реформите, които да го намалят. Защото искат да създават електорат”, казва той.

Председателят на БСК е на мнение, че управляващите трябва да предприемат спешни мерки и едни от първите трябва да бъдат насочени към реформи в БДЖ и в енергетиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *