Енергийният холдинг с 20 млн. лв. ръст на печалбата за 2009-та

72,5 милиона лева е печалбата на Българския енергиен холдинг за 2009-та година, като отчетеният ръст спрямо предходната 2008-ма е в размер на 20 милиона лева, съобщиха от компанията.
Разходите на холдинга са намалели до близо 10 милиона лева през 2009-та спрямо 25,5 милиона лева, натрупани годината по-рано. За външни услуги и заплати енергийният холдинг е похарчил милион и половина лева по-малко в сравнение с 2008-ма година. Финансовите приходи на дружеството за миналата година са 27,2 милиона лева. За сравнение – година по-рано те са били близо 5,3 милиона лева. През миналата година Българският енергиен холдинг е внесъл в държавната хазна 47 милиона лева дивидент. Очакванията на компанията са тази година внесеният дивидент да бъде по-висок.
БЕХ е създаден на 18 септември 2008 г. с решение на тогавашния министър на икономиката и енергетиката. БЕХ ЕАД е акционерно дружество със сто процента държавно участие. В него се включват “Мини Марица-изток“, ТЕЦ “Марица-изток 2“, АЕЦ “Козлодуй“, НЕК, ЕСО, “Булгаргаз“, “Булгартрансгаз“ и “Булгартел“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *