Енрико Лета настоя Европа да отслаби „противно“ високите нива на еврото спрямо долара

Италианският премиер Енрико Лета изрази сериозно безпокойство относно високите обменни нива на еврото на валутния пазар.

В разговор с хора от неговия екип и с дипломати във външното министерство на Италия той заяви: Нивата на евро/долар са небалансирани и целта за целия Европейски съюз трябва да бъде да промени тези „противно“ високи нива на еврото между 1,36 и 1,38 долара, за да се помогне за повишение на износа и за икономическото възстановяване в региона.

Преди време Енрико Лета изрази надежда, че решението на ЕЦБ на 7-и ноември да понижи основната лихва в еврозоната ще позволи „ребалансиране“ на нивата в евро/долар (понижение на стойността на единната европейска валута), след като определи „скъпото“ евро като сериозен източник на затруднение през последните месеци. След изненадващото понижение от ЕЦБ на основната репо лихва до рекордно дъно от 0,25%, еврото падна за кратко до 1,3295 долара. Но от това двумесечно дъно последва ново рязко поскъпване на единната европейска валута и през миналата седмица тя удари 6-седмичен връх от 1,3811 долара – точно под двугодишния връх от 25-и октомври около 1,3833.

Междувременно най-голямата италианска бизнес организация „Кофиндустрия“ заяви, че еврото трябва да се върне към нива между 1,25 и 1,30 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *