Гответе се за 20% срив на акциите в САЩ

Точно сега, около 78 % от индустриалните групи стабилно изпреварват тренда. Това ниво би трябвало да намалее до около 60%, за да може да се каже, че пазарът е изгубил възходящия си импулс.

Въпреки всичките приказки за затягане на паричната политика, Фед продължава с количествените улеснения., отчита пред Barron’s, известният на Wall Street анализатор Нет Дейвис.

Това са двете основни причини за бичия тренд. Но разглеждайки всички мечи пазари от 1956 г. насам, се виждат седем, свързани с обратна крива на лихвите /когато краткосрочните лихвени нива са по-високи от дългосрочните/, която е класически признак за затягане на паричната политика на Фед.

Всяко едно от тези низходящи движения е продължило повече от година и е довело до спад на фондовите индекси средно с 34%.

При някои от мечите пазари без обратна крива на лихвите, средното понижение е 19% за 143 дни.

В последните години не е имало обратна крива на лихвите, така че каквато и да е предстоящата през следващата година корекция на фондовите индекси, тя вероятно ще бъде около 20%.

Проучването на пазарните реакции през втората година на президентски мандат в САЩ от 1934 г. до 2014 г. пък показва спад на индексите със седно 21%, следван от покачване с 60%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *