Ерген ще събаря семейното облагане

Дело срещу семейното облагане тръгва в Комисията за защита от дискриминация. За 3 юли, последния работен ден преди изборите за национален парламент, е насрочено първото заседание.
Жалбата ще се гледа от разширен, 5-членен състав на комисията, съобщава „Стандарт“.
Да ползват отстъпки от вноските за ипотечен заем разрешиха депутатите на млади семейства до 35 г. Облекчението важи за лихвите за първите 100 хил. лв. от кредита и може да се ползва само от семейни двойки, поне единият от които е под 35 г., ако изплащаното жилище им е единствено.
Граждани атакуваха тази разпоредба като дискриминационна, защото важи само за женени, а не и за неженени.
Като странапо делото са поканени не представители на самия парламент, приел въпросния текст в закона. Призовка е изпратена до Министерството на финансите. Отстъпката ще важи за намаление на доходите за 2008 г., за които се подава данъчна декларация през 2009 г.
Ако комисията признае текста за дискриминационен, той може да бъде отменен. Друг вариант е тя да постанови равно третиране. При данък върху доходите от 10% с гласуваната от депутатите промяна държавата на практика ще поеме 10% от лихвите на младите.
Подателят на жалбата е 33-годишният Дарин Стойков, който не е семеен и няма да може да ползва облекчението, за да обслужва ипотечния си кредит. Според погасителния му план през 2009 г., когато е предвидено да важи облекчението, общата сума на платените лихви ще бъде 2174,05 евро (4252,05 лв.). При положение че жалбоподателят беше женен, той щеше да спести от лихви сума в размер на 425,20 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *