”Икономист”: САЩ изпускат инфлацията

Централната банка на САЩ няма ясна стратегия за овладяване на ликвидността, която създава в момента. Това писа списание „Икономист“, след като миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел разкритикува централните банки за решенията им да печатат пари.

„Икономист“ посочва, че откакто Федералният резерв обяви програмата си за изкупуване на държавни и корпоративни дългови книжа, резервите на търговските банки в централната банка са набъбнали до 900 млрд. долара. Това на практика е резултатът от операциите на открития пазар – Фед плаща за финансовите инструменти, като увеличава резервите на банките; така се увеличава паричното предлагане, което пък означава, че се печатат пари. Засега Федералният резерв не е обявил как точно ще неутрализира основния ефект от печатането на пари – високата инфлация. Пред „Икономист“ анализатори са посочили, че всички тези напечатани пари са гориво за инфлацията, която ще се появи в бъдещ момент.

Списанието коментира, че операциите на открития пазар не са успели да постигнат трайно една от целите си – да свалят доходността по държавните облигации, което пък дърпа надолу лихвите по ипотеките. Непосредствено след като Фед пусна печатницата си, доходността на книжата спадна от 3% на 2.5%. Но в началото на юни показателят отново се покачи до 3.9%, коментира „Икономист“. Анализатори на „Барклис“ твърдят, че цените на инфлационните облигации (дългови книжа, чиято лихва се променя с нивото на инфлацията) сигнализират за годишна инфлация от порядъка на 2% в близко бъдеще. Към края на годината пазарът на инфлационни облигации не показваше признаци за каквато и да било инфлация, коментират за „Икономист“ от „Барклис“.

Традиционното решение за намаляване на ликвидността в системата е продажбата на държавни облигации. Но според „Икономист“ Федералният резерв е ограничен в това отношение, тъй като финансовото министерство има таван за стойността на дълга, който може да емитира в рамките на даден период. Една независима централна банка не би трябвало да разчита на фискална институция, коментира списанието. Според „Икономист“ по-доброто решение за Фед е да емитира собствени облигации, с което да абсорбира излишната ликвидност.

Миналата седмица централните банкери се надпреварваха да контрират атаките на Ангела Меркел. Шефът на Федралния резерв Бен Бернанке заяви, че не е съгласен с мнението на германския канцлер. Централните банки трябва да престанат да печатат пари, защото след 10 години сегашната ситуация може да се повтори, предупреди Меркел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *