ЕС блокира временно достъпа на китайски храни до Европа

Комисарят по защита на потребителите на ЕС Меглена Кунева обяви вчера, че ще предприеме мерки за блокиране на достъпа на китайски стоки до европейския пазар като „последна мярка“, ако Китай не предприеме стъпки за подобряване на производствените си стандарти.

Кунева заяви също, че Китай вече е предприел стъпки за подобряване на условията и стандартите на производство. Според нея ЕС и Китай вече са започнали сътрудничество в тази област. Правителството в Пекин прие проект за налагане на по-стриктни правила, които да затегнат контрола върху безопасността на храните. Новите правила ще се прилагат от местните власти, пише Bulgarian Post.

„Ако няма подобрение в производствените стандарти ще предприемем строги мерки“, заяви Кунева след като присъства на тестове за безопасността на продукти във фабрика за детски играчки, която се намира в източната китайската провинция Чиянгсу.

Кунева прикани Китай да установи точно кои продукти не се безопасни според европейските стандарти. Според нея съответните производители трябва да бъдат включени в доклад, който китайското правителство се ангажира да предаде на ЕС през месец октомври.

Комисар Меглена Кунева бе на първата си визита в Китай. Тя е имала срещи с ръководителите на китайското държавно ведомство, което отговаря за качствения контрол над пазара. Нейната визита в Китай се осъществява един ден преди в страната да започнат двустранни преговори между САЩ и Китай в същата област – безопасността на храните, които Китай произвежда за износ в САЩ.

Китай е силно пресиран от търговските си партньори да подобри бързо производствените си стандарти в областта на хранителната индустрия. Това се случва след серия от скандали свързани с намиране на отрова в храна за домашни животни, премина се през откриване на отровена риба, която Китай изнася и се достигна до замърсена паста за зъби.

През 2006 г. Китай бе предупреден за това, че почти половината от 924 дефектни продукта, описани от ЕС не отговарят на европейските стандарти за безопасност на храни. Само за три години между 2003 г. и 2006 г. износът на китайски стоки за ЕС се е удвоил.

„Китай има да върши още много работа, за да достигне условията, които изисква ЕС“, заяви Меглена Кунева и допълни, че не може да има компромис с безопасността на хранителните продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *