САЩ ще контролират строго чуждите инвестиции

Президентът Буш подписа закон, с който се установява строг контрол върху чуждите инвестиции в САЩ, съобщи Асошиейтед прес. Новият закон предвижда високопоставени лица, включително директорът на националното разузнаване да участват при преценяването на последиците за националната сигурност от преки чуждестранни инвестиции в страната. Това повишава статута на малко известната досега Комисия по чуждестранните инвестиции в САЩ (CFIUS), която бе сформирана през 1975 г. да следи чуждите капиталовложения, пише БТА.

Това ще се отнася преди всичко до такива стратегически сектори като енергетиката и развитието на инфраструктурата, както и когато в сделките участват много големи чуждестранни компании.

Поводът за закона е силната съпротива в Конгреса преди година и половина срещу решението на администрацията на президента Буш да предаде шестте най-големи американски пристанища /в Ню Йорк, Балтимор, Маями, Филаделфия, Ню Орлийнс и в щата Ню Джърси/ под контрола на компанията Dubai Ports World („Дубай портс уърлд”), която се контролира от правителството в Дубай. След сделки през през 2006 г. дубайската група стана третият в света оператор в сектора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *