ЕС въвежда антидъмпингови мита за биодизела от САЩ

Европейският съюз (ЕС) одобри въвеждането от средата на март на антидъмпингови мита за вноса на биодизел от САЩ, съобщи РИА Новости. Митата са за срок от шест месеца и са ответна мярка на подкрепата на американското правителство за експортните възможности на националните производители.
Съгласно първоначалните данни размерът на предложените от Европейската комисия (ЕК) мита за внасяния от САЩ биодизел варира в рамките от 23 евро до 41 евро за 100 кг.
Предвижда се към края на посочения 6-месечен период ЕС да реши дали да направи митата постоянно действащи, или не. Делът на биодизела представлява 80% от целия обем биогорива, произвеждани в ЕС.
Още през април миналата година европейски производители на биодизел са подали жалба до ЕК срещу властите на САЩ, защото, както производителите твърдят, властите субсидират националните производители на този вид биогориво.
Европейският съвет на производителите на биогорива призова ЕК да проведе антидъмпингово и антисубсидийно разследване и в тази връзка да въведе ответни мерки по отношение на вноса от САЩ на биодизел.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *