Ценова война за пазара на цигари

Ценова война за пазара на цигари подхващат вносителите срещу родния лидер „Булгартабак“.
Българският холдинг все още държи към 60% от пазара две години след либерализацията му и свободното определяне на цените. Но от 1 април всички цигари ще се продават с новите по-високи цени заради повишения акциз от началото на годината. Тогава изтича тримесечният срок, в който търговците може да продават цигари със старите бандероли и цени от миналата година, съобщава в. „Стандарт“.
Цената на най-продаваната ни марка „Виктори“ се вдига от 2,75 лв. на 3,40 лв. Новата цена преди дни е регистрирана в Министерството на финансите. Някои от вносителите обаче прилагат пазарни хватки – повишават цените съвсем леко, задържат ги или дори ги намаляват.
„Кент“ на „Бритиш Американ табако“ е регистриран с нова цена 4 лв. при досегашна от 4,10 лв., сочи промяна в регистъра на тютюневите изделия от 24 февруари. „Уест“ на „Реемтсма“ пък си остава на цена от 3,30 лв. Докато „Виктори“ поскъпва с 65 ст., най-популярната световна марка „Марлборо“ се повишава само с 40 ст. – от 3,50 на 3,90 лв. Цената на „Мурати“ се вдига само с 50 ст. При досегашни 2,90 лв.
„Мурати“ ще се продава по 3,40 лв. и така се изравнява с цената на „Виктори“. Най-продаваната у нас марка на „Бритиш Американ Табако“ – „Вайсрой“, поскъпва от 2,40 на 3 лв. „Пал мал“ поскъпва на 3,20 от 2,60 лв., а слимс вариантът ще се продава по 3,30 лв. Засега един от сериозните конкуренти на „Булгартабак“ – гръцката „Карелия“, още не е обявил новите си цени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *