Има опасност от втора газова криза.

Има опасност от втора газова криза. Това заяви енергийният министър Петър Димитров, цитиран от Дарик. Той допълни, че България има готовност да посрещне проблема. До часове ще бъде обявен нов план за ограничаване на синьо гориво за потребители.
До 7 март Украйна трябва да внесе средства за ползвания през февруари руски газ. Ние знаем, че има проблем и се подготвяме за него, категоричен бе министър Петър Димитров. Той обясни, че продължава нагнетяването на газ в хранилището в Чирен, което е превантивна мярка, въпреки че икономически не е изгодно. Обикновено газът в хранилището се нагнетява през лятото.
Димитров заяви, че е възможно доставките на газ за Украйна само да бъдат намалени, което да не засегне транзитните страни. Така обаче започна първата криза, припомни енергийният министър.
Ограничаването на подаването на газ у нас не се прави с цел да се плашат потребителите, а да знаят с какво количество газ ще разполагат при евентуално повторение на кризата. Ако това се случи, топлофикациите ще преминат на мазут.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *