ЕС готви правила за фалит на небанкови финансови институции

Европейският съюз (ЕС) възнамерява да създаде правила, които да определят как да се подхожда към финансови институции извън банковата индустрия, изпитващи проблеми. Става дума за клиринговите къщи, застрахователите и управляващите дружества. Тази идея представя еврокомисарят за финансовата стабилност,финансовите услугии капиталовите пазари Джонатан Хил, цитиран от Ройтерс.

28-членният блок вече създаде правила, които определят по какъв начин да се спасяват или водят към фалит търговски банки, без да се използват средства на данъкоплатците. Брюксел сега иска да създаде подобен режим и за другите т.нар. системно важни участници на финансовия пазар.

В интервю за Ройтерс Хил коментира, че скоро ще представи специален механизъм за справяне със ситуацията на клирингови къщи, изпаднали в затруднение. Това ще се случи преди представянето на предложения за целия небанков финансов сектор по-късно през годината.

По негови думи проблемът се увеличава заради реформите, чиято цел е да направят пазара на деривати, оценяван на 700 трлн. долара, по-безопасен, тъй като тези финансови инструменти се насочват към клиринговите къщи, които гарантират, че сделките са сключени, дори ако едната страна по сделката фалира.

Клирингови къщи от ранга на Eurex Clearing и LCH.Clearnet се очаква да растат значително. Ето защо те биха породили риск за финансовата стабилност, ако фалират.

Участниците на финансовите пазари призоваваха за отделен режим за клиринговите къщи и предупреждават да не се подхожда като „един за всички“, когато се търси решение за това по какъв начин да се преструктурират финансови компании извън банковия сектор.

Според Хил до края на годината ще има предложение, в което ще бъдат описани подходите към други юридически лица, които биха породили рискове и сред които са застрахователни компании и управляващи дружества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *