ЕС затвори пазара си за българско мляко и месо

400 фирми ще продават 2 г. само на румънци

Европейският съюз реши да забрани на България и Румъния да продават на европейския пазар някои продукти на хранително-вкусовата промишленост след присъединяването им от 1 януари, съобщи Европейската комисия.

По препоръка на комисията ще има преходни ограничителни мерки за продуктите с животински произход от България и Румъния, произведени преди 1 януари 2007 г. Те няма да се продават в останалите страни членки, а ще се разпространяват само на националните пазари, съобщи вестник Монитор. Да края на 2007 г. обаче тези стоки трябва да бъдат изтеглени и от българския и румънски пазар.

Причината за ограничението е опасението, че тези стоки може да не отговарят на ветеринарните изисквания на ЕС. Възможно е предприятията, които са получили разрешение за износ преди присъединяването, да продължат да действат, пише още в съобщението. Остава обаче забраната за износ на свинско и свински продукти заради разпространението на класическата чума по прасетата.

Надявам се мерките да не се отнасят до млечните продукти, защото това ще е трагично за млекопроизводителите и ще предизвика масови фалити у нас, заяви председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Димитър Зоров. Той припомни, че сега 35 предприятия имат сертификат да изнасят продукти за страните от ЕС. Това били 6000 – 6500 тона безмитен износ. Това количество е много голямо и ако остане на българския пазар, ще намали цената на суровото мляко, обясни Зоров. Според него това щяло да предизвика безмитен внос на мляко от страните от ЕС. Това пък ще подбие и без това ниската стойност на българското мляко и много фермери ще фалират, допълни Зоров.

Той каза още, че сигнали за подобни мерки от страна на ЕС имало още от началото на 2006 г. Тогава предупредихме, че ако не се вложат инвестиции за изграждане на предприятия и ферми по европейските стандарти, ще се стигне до забрани, обясни Зоров.

Ние и сега продаваме предимно на националните пазари и едва ли забраната ще се отрази на българските производители на месо и месни продукти, заяви шефът на „Тандем“ и представител на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. Той поясни, че българските фирми по-скоро внасят, отколкото изнасят месо. Според него причината за ограничението на ЕС е страхът, че българските фирми ще подбият цените на европейските. Това се случи с Полша, която изпрати 1000 тира с евтини месни продукти в Англия в нощта на присъединяването си, припомни Вътев.

400 фирми ще продават 2 г. само на румънци

Около 400 предприятия за производство на меса, птици и риба няма да могат да изнасят продукти за ЕС до 2009 г. За това време те ще трябва да достигнат европейските стандарти за хигиена при производството. През този период продукцията на тези фирми ще се продава само в Румъния. Те ще бъдат маркирани със специален етикет, за да не могат да се продават в другите страни членки.

Ще бъдат наложени и ограничения на румънския сектор на млечната промишленост. Причината е, че през 2005 г. по-малко от 50 процента от суровото мляко, използвано от тези предприятия, е отговаряло на критериите за качество на ЕС.

Млекопреработвателите в северната ни съседка ще могат за произвеждат продукти от това мляко до 2008 г. Те обаче няма да се продават на европейския пазар. /Икономически портал на регион Стара Загора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *