Срещу финансовите и данъчните престъпления

Пламен Орешарски и Борис Велчев подписаха Инструкция за организацията и формите на взаимодействие между МФ и Прокуратурата. Документът предвижда съвместни действия за предотвратяване и разкриване на данъчни нарушения

Инструкция за организацията и формите на взаимодействие между Министерството на финансите и Прокуратурата подписаха днес министърът на финансите Пламен Орешарски и главният прокурор на Република България Борис Велчев, съобщи пресцентърът на министерството на финансите.

На официалното подписване присъстваха още заместник-министърът на финансите Георги Кадиев и изпълнителният директор на Национална агенция за приходите Мария Мургина.

Инструкцията урежда сътрудничеството и взаимодействието между двете институции при предотвратяване, разкриване, разследване и наказване на извършителите на закононарушения и престъпления във финансовата и данъчната система.

Инструкцията цели да бъде създаден координационен съвет на национално и регионално ниво за борба с тези измами. Ръководството на координационния съвет на национално ниво ще се осъществява от заместник на главния прокурор или определен от него прокурор, както и от изпълнителния директор на Централното управление на Националната агенция по приходите или определен от него заместник.

Координационните съвети на регионално равнище ще се ръководят от окръжни прокурори и директори на териториалните дирекции на Националната агенция по приходите.

Подписаният документ има за цел и да подобри обмена на информация между прокуратурата и Националната агенция по приходи за хода на образуваните административни, наказателни производства. Предвижда се да бъдат организирани съвместни обучения за противодействие на данъчните и осигурителните измами.

След подписването на документа Пламен Орешарски подчерта, че през последните месеци Министерството на финансите работи добре с органите на прокуратурата. „През следващите години предизвикателството пред министерството са особено големи и се изискват значителни усилия за гарантиране на приходната част на държавния бюджет. В тази връзка ще разчитаме изключително много на съдействието на Прокуратурата и органите на вътрешните работи“, допълни още финансовият министър.

Главният прокурор отбеляза, че това е поредното споразумение под формата на съвместна инструкция, което се подписва с орган на изпълнителната власт. „Чрез инструкцията ние се опитваме да създадем по-оперативни механизми, включително и институционални такива, чрез създаването на координационни звена, с които да се гарантира, че опитът на данъчната администрация ще бъде максимално полезен на прокурорските органи при разкриването и наказването на икономическата престъпност в България“, подчерта Борис Велчев.

В отговор на журналистически въпрос относно измамите с ДДС, министър Пламен Орешарски посочи, че страната ни е на първо място в Европа по степен на събираемост на ДДС. Той уточни, че това не означава, че са излишни превантивни мерки срещу тези измами.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *