ЕС иска единни механизми за контрол на дейността на инвестиционните фондове

Европейският съюз настоява за създаването на глобален кодекс за урегулиране на механизмите на управление на инвестиционните фондове, предаде AFP.
Това становище на европейския комисар по търговските въпроси Питър Менделсън стана обществено достояние само няколко дни след като Китай обяви, че подробните разследвания на дейността на инвестиционните фондове вредят на развитието на световната икономика. Големите китайски инвестиционни фондове като China Investment непрекъснато увеличават капиталите си най-вече благодарение на мащабни инвестиции на западните пазари.
„Трябва да поощряваме подобни инвестиции, но трябва и да създадем единни принципи за управлението на тези фондове. Така ще има по-голяма прозрачност в действията им и ще се повиши самото качество на управлението им“, каза Менделсън. „Желателно е механизмите да са международни, а не само европейски, като е ясно, че участието на отделните държави е само въпрос на добра воля”, добави европейският комисар на търговията.
Мащабните инвестиции от страна на големи азиатски фондове в западната икономика засилват страховете, че в бъдеще тези фондове могат да бъдат използвани като политически оръжия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *