Цените на редките метали се повишават

Цените на редките метали като кобалт и магнезий се повишават заради производството на високи технологии и засиленото търсене от страна на Китай, смятат експерти, цитирани от АФП.

Заглавията на вестниците алармират за високите цени на златото и петрола, който миналата седмица достигна 101,32 долара за барел, но специалистите казват, че цените на по-малко познати, стратегически метали като кадмий, живак, молибден също напредват бързо. Други редки метали са антимон, галий, германий, индий, манган, тантал.

Германият в момента се търгува на най-високото си равнище от 1990 година, кобалтът е достигнал 30-годишен връх, а магнезият е близо до 13-годишен максимум според сайта MinorMetals.com.

Стратегическите метали се радват на широка употреба. Индият се използва при производството на телевизори, галият – при производството на мобилни телефони, а антимонът – за оптични влакна. Кадмият е необходим при производството на батерии, а цената на кобалта се е вдигнала заради развитието на авиационния сектор. Цените на редките метали се повишават и заради трудните доставки и уникалните им свойства.

Редките метали се търгуват като цените им се договорят между производители, търговци на едро ипотребители и се публикуват периодично в специални издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *