ЕС иска общ европейски пазар на мобилните сателитни услуги

Европейската комисия прие предложение за избиране на система за мобилни сателитни услуги на европейско ниво, която да отвори пътя за създаването на общ европейски пазар на мобилните сателитни услуги, съобщи evropa.bg.

Съществуващите международни правила за сателитните комуникации не покриват лицензирането, а според сегашните европейски правила, изборът на оператори на практика става на национално ниво, което води до различни стандарти за селекция и оторизиране. Според комисията това може да затрудни растежа на общоевропейските мобилни сателитни системи.

Компаниите, които искат например да предлагат мобилни високоскоростни услуги за обмен на данни, в момента се нуждаят от оторизация и лиценз от всяка от 27-те страни членки. Новото предложение предвижда създаването на механизъм с „едно гише“, при който компаниите ще могат да искат лиценз от Европейската комисия. Комисията след това ще организира избора на компании, които могат да предложат услугата, които след това ще получат национален лиценз според единен формат навсякъде в съюза.

„Новият механизъм ще улесни компаниите да предлагат мобилни сателитни услуги в ЕС“, заяви говорителят на комисаря по телекомуникациите Мартин Селмайр.Предложението трябва да бъде прието от Европейския парламент и Съвета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *