Продажбите на яхти отчитат над 1000% ръст

Около 1000 процента ръст бележи търговията с яхти в България тази година в сравнение с миналата, каза Георги Михов, управител на „Венид-яхт“, по време на второ яхтено изложение, което се проведе през седмицата в Свети Влас.

Въпреки това статистиката сочи, че България изостава в търговията с лодки, защото според световната практика от 1.5 до 3.5% от населението на една страна трябва да разполага с плавателен съд за разходка, пише в. „Дневник“.

В скандинавските страни 90% от жителите на една страна имат лодки. В момента България е далеч от единия процент.

Липсата на съоръжения, пристанища, където могат да се приютят плавателните съдове, е основен проблем на яхтинга в България. „Много наши колеги продават лодките като телевизори, което довежда на клиентите големи трудности.

Те биват въвлечени в заблуда, че е лесно да се управлява и поддържа лодка. Моят апел е хората да се информират по-сериозно за пристанища, условия, цялата гама от услуги, които са свързани с яхтите, преди да пристъпят към покупката“, продължава Михов.

Според него липсва статистика кои модели са предпочитани от българите, но 80 процента от купувачите се спират на моторните яхти и 20 процента на ветроходните.

До тази година българите са си купували лодки втора употреба главно от Турция и Гърция. Сега обаче са се ориентирали към нови съдове, купени от България.

Около 320 лодки на година произвеждат фирмите „Sunseeker“ и „Ferreti“. Над 4000 броя излизат от завода на Бавария. „Като влезете в интернет, няма да видите да се продават втора употреба от марките „Sunseeker“ и „Ferreti“, казва още Михов.

Цените на яхтите се определят по начина, по който се прави ценообразуване за къща или апартамент. Към базовия модел се добавят и екстрите, които желае клиентът.

Още в първите часове на провелото се тридневно яхтено изложение на марината в Свети Влас софийски бизнесмен грабна шикозния модел „Cranchi Zaffiro34“ за над 250 хиляди евро.

Три моторни катера също намериха своите собственици. Изложението, организирано от „Венид-яхт“, предизвика голям интерес както сред клиентите, така и сред случайните посетители и туристи.

Над 130 луксозни лодки бяха на показ на яхтеното пристанище за общо 5 000 000 евро. Най-голяма атракция беше предложението за бутиковия модел Sunseeker на „Ел Зет яхтинг“ за 2.3 млн. евро без ДДС.

С четири спални, дневно обзавеждане от велур, кожа и американски орех разполага новият модел на „Sunseeker Manhattan 66“. Към това се добавя LSD TV + DVD в салона и всяка от каютите.

Кухня с барплот, фурна, хладилник, съдомиялна, климатик във всяка каюта, душове за хидромасаж във всяка от баните, двойно управление от салона и летния мостик, хидравлична платформа. Двигателите са MAN и имат мощност по 1100 к.с., максималната скорост, която развиват, е 31 възела, а круизната е 24 възела.

Марка „Sunseeker“ е предпочитана за филмите на Джеймс Бонд. За последната версия на филма фирмата дори произвежда специална лодка, която след приключване на снимките е продадена в Хърватия, казва представителят на марката за Източна Европа Томислав Цветович. От три месеца Sunseeker е стъпила на българския пазар.

По време на изложението „Венид-яхт“ представи 11 не по-лоши модела от марките „Cranchi“, „Regal“, „Quicksilver“, „MacGregor26“ и „Mursan Marin“ на стойност от 1.5 млн. евро.

По време на изложението лодките се продаваха с отстъпка от 7 до 10%. Участие в тридневното изложение взеха и „София сий марин“, „Бул агро“ и „Вега“, която показа специални машини и препарати за почистване и полиране.

Изложените модели бяха подбрани в един от най-примамливите за българския пазар класове като размери, цена, качество, оборудване и технически параметри. Всички те са подходящи за използване в басейна на Черно море.

На втория ден от изложението на „Марина Диневи“ акостираха над 30 ветроходни яхти от международната регата „Еволюшън къп“. В регатата участва и първия екипаж на яхта „Виктори“ с капитан Михаил Копанов от ОМК „Несебър 2000“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *