ЕС и МВФ одобриха гръцката помощ

Ръководни представители на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, които за трети път от средата на миналата година инспектираха в Атина финансовото състояние на Гърция, препоръчаха на правителството да ограничи разходите в държавата, да се пребори с данъчните длъжници, да ускори приватизацията и промените в трудовите отношения.
На пресконференция в Атина, на която пратениците на трите институции /така наречената тройка/ съобщиха заключенията си от направените проверки.
Гърция намали обществените разходи, замрази пенсиите и увеличи данъците, които бяха условие за спасителния заем от 110 милиарда евро, договорени през май миналата година, за да я спасят от банкрут, но днес й бе заявено, че трябва да направи повече.
Програмата се изпълнява, но това няма да продължи без значително ускоряване на реформите, заяви ръководителят на мисията на МВФ Тол Томсън.
Траншът от 15 милиарда евро сега трябва да бъде одобрен от финансовите министри от еврозоната и борда на МВФ. Гърция досега е получила 38 милиарда евро помощи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *