Финансистите са с най-високите заплати

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо нарастване на заплатата, са: „Образование“ – с 12.5 на сто, „Финансови и застрахователни дейности“ – с 9.5 на сто, и „Други дейности“ – със 7.5 на сто. Намаление на заплатата има в „Административни и спомагателни дейности“ – с 0.9 на сто, и „Добивна промишленост“ – с 0.1 на сто.
През четвъртото тримесечие на 2010 г. средната заплата нараства с 10.4% спрямо същия период на предходната година, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – с 33.1%, „Професионални дейности и научни изследвания“ – с 20.7%, и „Други дейности“ – с 20.6%.
Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през последните три месеца на 2010 г. са получили наетите във „Финансови и застрахователни дейности“ – 1417 лева; „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – 1412 лева; „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – 1308 лева.
Най-ниско платени са били наетите в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 432 лева; в „Административни и спомагателни дейности“ – 437 лева; в „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – 505 лева.
Спрямо четвъртото тримесечие на 2009 г. средната месечна работна заплата в обществения сектор нараства с 6 на сто, а в частния сектор – с 12.7 на сто.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *