ЕС и Русия се надяват скоро да подпишат нов пакт за сътрудничество

© Снимка:ЕРА/ БГНЕС
Тримата лидери бяха удовлетворени от срещата

В Стокхолм приключи срещата на върха между Русия и Европейския съюз. Руският президент Дмитрий Медведев изрази надежда, че скоро ще бъде подписан нов пакт за икономическо сътрудничество между Москва и Брюксел:
„Обсъдихме работата по пакта за сътрудничество между Русия и Европейския съюз. Нещата не вървят зле. Вече тече съгласуването на документа по отделни точки и сфери и се надявам, че в най-скоро време ще постигнем съгласие по окончателния текст на споразумението.“, каза Медведев.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу призова в споразумението да бъдат включени ясно формулирани условия за сътрудничество в областта на енергетиката, за да не се стига до нова газова криза.
„Ние наистина сме взаимно зависими в областта на енергетиката. Пускането в действие на механизма за ранно предупреждение за енергиен недостиг, ще осигури важна информация и ще увеличи доверието между Русия и ЕС по този проблемен въпрос. Вярваме, че енергетиката може да е печеливш фактор както за Русия, така и за ЕС.“, подчерта председателят на ЕК.

Жозе Барозу призова отново Русия да подкрепи усилията за постигане на споразумение в борбата с климатичните промени в Копенхаген като се ангажира с конкретни действия за намаляване на вредните емисии.
Шведският премиер Фредерик Райнфелд, чиято страна председателства алианса, заяви, че проблемът със спазването на човешките права в Русия дава основания за загриженост на европейските лидери:
„Обменихме позиции по въпросите на развитието на човешките права, законите за защита и демокрацията в Русия. Най-вече ситуацията със защитниците на човешките права в Русия е все по-голяма причина за загриженост.“, изтъкна Райнфелд.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *