ЕС критикува монетарната политика на Турция

„Противоречивата“ монетарна политика на Турция не успява да понижи инфлацията в страната и са нужни по-строги мерки в тази посока. Оценката е на финансовите министри на Европейския съюз и се съдържа в проект на позиция, която ще бъде обявена във вторник и е очевидна критика на настояването на президента Реджеп Тайип Ердоган лихвите да бъдат държани ниски, за да се задвижва икономиката с достъп до евтин финансов ресурс, съобщи „Ройтерс“.

Позицията е част от годишния икономически преглед на напредъка на кандидатурата на ЕС. В нея също така се критикува натискът на Ердоган над централната банка, който изнервя инвеститорите.

„Неконвенционалната рамка на монетарна политика на централната банка, възприета в края на 2010г., не успя да понижи инфлацията под поставената цел от 5% и да укроти инфлационните очаквания“, се казва в текста. „Макар ценовата стабилност да е основна задача на централната банка, в същото време тя преследва вторични – и понякога противоречащи си – цели. (…) Изглежда препоръчително за властите да оставят монетарната политика да се съсредоточи основно върху постигането на стабилни цени, а вторичните цели да се преследват с фискални или структурни политики.“

На последното заседание за валутната политика на 22 април централнит ебанкери не промениха лихвата, но оскъпиха поддържането на резерви в лири и намалиха разходите за взимане на доларови кредити. Икономисти казаха, че това е направило още по-оплетен миксът от монетарни политики и е засилил опасенията за независимостта на централната банка.

Одобряването на окончателния текст трябва да стане във вторник в Брюксел от финансовите министри на ЕС с призив Турция да възприеме „по-строга монетарна политика“.

От месеци насам централната банка се бори с рекордно ниското ниво на турската лира и с упоритата висока инфлация, но сред инструментите си избягва да включи вдигане на лихвите поради политическия натиск да продължи да подкрепя икономиката, особено преди парламентарните избори през юни, обяснява „Ройтерс“. Ердоган, който изгради репутацията си отчасти на десетилетието на бърз икономически растеж, неведнъж се е обявявал против повишаване на хихвите и е наричал защитниците на тази политика „национални предатели“.

Турция започна преговорите за членстнво в ЕС преди 10 години и освен преодоляването на политически пречки трябва да привете икономическата си политика в синхрон с правилата, определени от Европейската комисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *