„Агро финанс“ се отказа от ликвидацията си

Дружеството със специална инвестиционна цел „Агро финанс“ се отказа от ликвидацията. Тя беше планирана да бъде гласувана на общото събрание на акционерите на 4 май, а причината бяха въведените от парламента глоби за компании с чужди акционери, които притежават земеделска земя.

От протокола на общото събрание, публикуван в бюлетина на investor.bg, обаче става ясно, че собствениците са се отказали от тези намерения, като са гласували против предложението. Причината – парламентът прие поправка, с която в крайна сметка глобите отпаднаха за публични дружества.

Без глоби в последния момент

„В ДВ, бр. 31/2015 г., е обнородван ЗИД на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, съгласно което изменение налагането на установените имуществени санкции е отложено, като влиза в сила, считано от 1 октомври 2015 г. На 29 април 2015 г. в Народното събрание е гласуван и приет на второ четене проект на ЗИД на Закона за пазарите на финансови инструменти, съгласно което изменение ограниченията по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, неспазването на които биха довели до имуществената санкция, няма да се прилагат за публичните дружества, включително и за акционерните дружества със специална инвестиционна цел“, става ясно от протокола на общото събрание.

Законът предвиждаше глоба от 100 лв. на декар за нарушителите. „Агро финанс“ е един от най-големите фондове за земеделска земя със 140 хил. дка, което означава, че го грозеше сериозна финансова санкция, което реално би обезкървило дружеството, а и всички останали в този сектор. Най-сериозно щяха да бъдат засегнати няколкото публични фонда (АДСИЦ), тъй като те се търгуват на борсата и реално няма как да контролират акционерната си структура, защото всеки може да си купи свободно техни акции.

„Агро финанс“ се контролира от две компании, които са собственост на основателите на „Винпром Пещера“ – Атанас Петков и Антон Щерев, чрез „Агрион инвест“. Те придобиха поетапно контрола през 2013 и 2014 г., като преди това той беше у компании, близки до КТБ. Самата „Агрион инвест“ контролира още няколко фирми със земи, като общо в групата те са над 350 хил. дка.

Малките акционери в „Агро финанс“ освен „Агрион инвест“ притежават съвкупно под 1% от капитала му по данни от акционерната книга към средата на миналата година. Сред по-големите държатели на акции са „Руевита“ – 0.5%, „Атика кредит“ – 0.05%, „Галакси пропърти груп“ – 0.05%, „Емпулс груп“ – 0.04%, и ПФБК – 0.21%. Акционери са и множество физически лица.

И дивидент за акционерите

През 2014 г. „Агро финанс“ отчете 15% годишен ръст на нетната печалба до 3.2 млн. лв. Според собствените му данни към 31 март дружеството притежава 140 934 дка, при средна цена на придобиване 306.71 лв. за декар, с което размерът на инвестираните средства достига до 43.22 млн. лв. Отдадените под аренда земи са 95% от притежаваните, с договорена рента средно от 48 лв. на декар за настоящата селскостопанска година.

На общото събрание на 4 май е прието също така да бъде разпределен дивидент за 2.696 млн. лв. за миналата година, което прави брутен размер на акция от 0.0837 лв. По закон АДСИЦ са задължени да разпределят поне 90% от печалбата си от дейността, като са освободени от корпоративен данък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *