ЕС обмисля забрана за търговията с акции и облигации на най-големите руски банки

Европейският съюз се готви да наложи забрана на европейските инвеститори да купуват каквито и да са нови облигации или акции, емитирани от страна на най-големите банки на Русия, като част от нов кръг на по-строги санкции срещу Москва, които могат да бъдат наложени по-късно днес, съобщава „Файнешъл Таймс“.

Според водещото финансово издание санкциите на ЕС ще бъдат далеч по-широкообхватни, отколкото мерките, обявени от САЩ през миналата седмица, като целта на евентуалната забрана е да бъдат ударени две големи руски банки – Газпромбанк и Внешекономбанк.

По-рано през седмицата Съветът на външните министри на ЕС заяви, че се работи върху конкретни целенасочени мерки и се обмисля предприемане на санкции срещу Русия, свързани с достъпа на руската страна до международните капиталови пазари. Съветът заяви, че конкретните предложения ще бъдат представени в четвъртък.

Съветът припомня предишни ангажименти от страна на Европейския съвет и остава в готовност да въведе незабавно пакет от допълнителни значителни ограничителни мерки, се каза в официалното изявление, направено във вторник.

Подобна информация съобщава и агенция Ройтерс, цитираща европейски дипломат, според който посланиците на страните-членки на Европейския съюз ще обсъдят днес предложение на Европейската комисия за налагане на забрана за покупки на нови акции или облигации, емитирани от руските банки на европейските финансови пазари като част от нови санкции срещу Москва относно нейната роля в конфликта в Украйна и около свалянето на малайзийския самолет.

Според Ройтерс предложението на ЕК, изпратено до европейските столици снощи, не включва забрана за покупки на руски държавен дълг и ще се отнася за финансови инструменти с матуритет (падеж) не по-голям от 90 дни, посочва същия дипломат.

Евентуалната забрана за покупки на акции и облигации ще бъде наложена за руските банки, в които държавното участие е над 50% от капитала на съответната банка и по този начин ще се попречи на тези руски финансови институции да повишават техния капитал за сметка на европейски инвеститори и ще се ограничи възможността за външно финансиране на руската икономика.

Може да бъде наложена и забрана за емитиране на нови руски ценни книжа на борсите в Европейския съюз.

ЕС обмисля и налагане на ембарго за експорт на стоки за руския сектор на отбраната, както и на стоки с т.нар. „двойно“ предназначение. Обмисля се и план за забрана на износ на енергийни технологии, но само за технологии за дългосрочно производство, за да не се засегне текущото енергийно предлагане (визирайки износа на руски природен газ за ЕС).

Тези „информации“ доведоха до спад на акциите на фондовата борса в Москва, въпреки общия позитивен дух на европейските фондови пазари в резултат на солидното бизнес проучване за еврозоната през юли. Руският фондов индекс MICEX се понижава с 0,5%, докато индексът RTS пада с около 1%, като логично най-солиден спад бележат банковите акции – акциите на банката ВТБ се понижават с близо 2%, докато на „Сбербанк Росия“ – с около 1%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *