ЕС обсъжда нов модел на световната финансова система

Днес (07.11.08) лидерите на ЕС се събират на поредната си среща на високо ниво в Брюксел, на която ще обсъждат възможните промени на световната финансова система и общата си позиция за предстоящата международна конференция на 15 ноември във Вашингтон, предаде EUobserver.com.
Франция, която е временният председател на ЕС, вече е приготвила документ с пет ключови приоритета, върху които трябва да бъде постигнато съгласие в рамките на Съюза преди срещата във Вашингтон. Основен момент е, че нито един пазарен сегмент, територия или финансова институция, включително и хедж фондове, не трябва да избегнат регулаторен надзор. Освен това трябва да има задължителна регистрация на агенциите за кредитен рейтинг, унифициране на счетоводните правила и преразглеждане на начина на прилагане на принципа „fair value“* от финансовите институции. Основната отговорност за препоръки за необходимите мерки за възвръщане на доверието трябва да падне върху МВФ, счита Париж.
Според Франция всички тези приоритети трябва да бъдат оформени в конкретни предложения до 100 дена след срещата на Г-20 във Вашингтон през следващата седмица. Френският финансов министър Кристин Лагард вече обяви, че предложенията на страната й срещат подкрепата на страните-членки на ЕС. Единствено Германия изказва резерви срещу предложението за „окуражаване на координирането на международните действия за посрещане на макроикономическите предизивикателства“, тъй като така се внушава възможността за взимане на решения относно икономиката на наднационално ниво.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *