За година по ОПРР са сключени 95 договора за 246 млн. лв.

За една година по Оперативна програма „Регионално развитие“ (ОПРР) са сключени 95 договора за сумата от 246 млн. лв., като изплатените средства към бенефициенти са 1.75 млн. лв. Това заяви Снежина Славчева, зам.-главен директор на Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие“ към МРРБ, по време на десетия Икономически форум за ЮИЕ.
ОПРР е с бюджет 1.6 млрд. лв. Европейският фонда за регионално развитие участва със съфинансиране по програмата в размер на 1.34 млрд. евро.
Приоритетните оси са градското възстановяване и развитие (839 млн. евро бюджет), регионална и местна достъпност (път, информационна и телекомуникационна мрежи, както и газоразпределелителни мрежи с бюджет 400 млн. евро), устойчиво развитие на туризма (218 млн. евро), местно развитие и сътрудничество (с насока към малките общини в България) и техническа помощ (54 млн. евро бюджет), посочи Снежина Славчева.„До момента са обявени 16 схеми за предоставяне на безвъзмездна помощ по ОПРР, с ресурс от 1.4 млрд. лв., което нарежда оперативната програма с най-много обявени схеми за безвъзмездна помощ,“ коментира още тя.
Тя допълни, че схемите за предоставяне на помощ по Приоритет едно (градско възстановяване и развитие) са осем, като 35% от ресурса по оста е обявена.
„По тази Ос са получени 274 проекта, от тях 189 от общини и 85 от НПО – стойността на подписаните 15 договора е около 63 млн. лв.,“ каза Славчева.
По Втора ос „Регионална и местна достъпност“ са обявени две схеми – в подкрепа за рехабилитация и реконструкция на второкласните пътища и подкрепа за устойчиво развитие, посредством рехабилитация на общинска пътна мрежа.
„По схемата за общинските пътища средствата са почти изчерпани. При тази, която касае второ- и третокласната пътна мрежа, бяха модифицирани документите за кандидатстване, като се посочиха нови три крайни срока за кандидатстване“, заяви още тя.
По Трета ос са обявени две схеми, насочени към Министерството на културата и към Държавната агенция по туризма.
profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *