ЕС отпуска €150 млн. за щетите от Е.коли

Европейският комисар по земеделието Дачиан Чолош заяви при пристигането си на извънредната среща на министрите на земеделието в Люксембург, че тази сума е само начална оценка и може да бъде увеличена, след като бъдат изчислени загубите в съответните страни, предаде БТА.
„Трябва европейската солидарност да бъде на висота“, посочи белгийската министърка на земеделието Сабин Ларюел, според която загубите за сектора могат да достигнат стотици милиони евро.
Предложените 150 милиона евро ще бъдат предоставени извън мерките в помощ на организациите на производителите (35 процента от сектора в Европа), които сега единствени имат право да плащат компенсации за пропуснати ползи от непродадена продукция. ЕС може да реши увеличение на горния праг на тези компенсации, които в момента са ограничени до 5 на сто от годишната стойност на продукцията.
Предложената днес сума ще може да бъде изплащана на всички производители, които ще бъдат обезщетявани до 30 на сто от референтната цена за юни през последните години за най-засегнатите зеленчуци – краставици, домати и зелена салата, уточни Чолош.
Отпускането на допълнителните средства от европейския бюджет би трябвало да удовлетвори Франция, която не иска да плати и един цент за кризата, започнала в Германия, отбелязва АФП.
Тези средства обаче се сториха недостатъчни на Испания, чиито продажби се сринаха след неправилното, както се оказа, твърдение, че бактерията се е разпространила от испански краставици. Според Мадрид седмичните загуби от нереализирани продажби възлизат на 225 милиона евро. Испанската министърка на околната среда, селските райони и морските въпроси Роса Агилар Риверо от изтъкна, че страната й ще поиска от Германия стопроцентово обезщетение за разпространената информация за произхода на заразата от испански краставици.
Нейният френски колега Брюно Льо Мер също поиска пълно компенсиране на загубите на производителите на зеленчуци във Франция.
Германските производители оценяват загубите си на 50 милиона евро.
На днешната си среща земеделските министри ще обсъдят и начините за подобряване на проследяването на подобни зарази и системата за санитарна тревога, след като много страни, сред които Русия, забраниха вноса на европейски зеленчуци докато не бъде установен източникът на заразата.
В Люксембург България е представена от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *