ЕС отпусна 10,5 млн. евро помощ заради наводненията

Еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан обяви днес пакет от помощи в размер на 80 млн. евро за подпомагане на България, Сърбия и Хърватска, които бяха силно засегнати от наводнения през май и юни тази година, съобщи пресцентърът на Европейската комисия (ЕК).

Пакетът предвижда 10.5 млн. евро да бъдат отпуснати на България, 60.2 млн. евро за Сърбия и 8.96 млн. евро за Хърватска.

Помощта е предвидена да покрие част от спешните разходи на обществените органи за възстановяване на жизненоважните инфраструктура и услуги, средствата, изразходвани за спасителни операции, както и част от разходите за почистване в районите на бедствията.

На пресконеференция в Брюксел Йоханес Хан каза, че правилата за отпускане на средства от Фонда за солидарност на ЕС са опростени и те са в сила от 28 юни 2014 г. Това е позволило на Комисията да отпусне средствата по-бързо, отколкото това е правено преди.

Целта на Фонда за солидарност на ЕС е да подпомогне държавите-членки на общността и присъединяващите се страни при големи природни бедствия. Фондът е създаден след сериозните наводнения в Централна Европа през лятото на 2002 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *