ЕС под напрежение да разкрие имената на членовете на експертните си групи

Асоциацията Alter-EU, която е съставена от 160 неправителствени организации и се бори за повече прозрачност в процеса на взимане на управленски решения от ЕС, настоя пред седем еврокомисари да бъдат разкрити имената на хората, участващи в експертните групи към европейските институции.
В края на миналата седмица от Alter-EU са изпратили писма до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, до заместник-председателя Гюнтер Ферхойген и до петима други комисари с въпрос кога точно ЕК възнамерява да спази обещанието си да оповести публично имената на експертите, които имат решаващо влияние при оформянето на европейските законодателни норми. По-рано през годината от ЕК обещаха да сторят това „през лятото“, припомня EUobserver.com.
Според Alter-EU прогрес в тази насока липсва и преобладаващите интереси на големия бизнес в ЕС често надделяват при предложенията на Брюксел за промяна на законодателните механизми. От асоциацията считат, че единственият начин да се избегне „привилегированият достъп на някои кръгове” до експертните групи е да се установят единни критерии за избиране на експерти.
Съгласно проучване на Alter-EU вицепрезидентът на ЕК и отговарящ за индустрията Гюнтер Ферхойген е отговорен за създаването на 127 експертни групи, но само за 19 има оповестени критерии за избор на експертите. Подобна е ситуацията и с комисарите по здравните въпроси и научните изследвания Андрула Василиу и Янез Поточник.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *