Националната служба по зърното: Над 80% от житото не става за хляб

Въпреки рекордната реколта от 4,3 млн. тона пшеница 83,9% от зърното е в третата, най-ниска група качество и не става за хляб, показва анализ на Националната служба по зърното, цитиран от в. „Класа“.
Две трети от пшеницата – около 67%, е с много добро качество. При реколта от 4,4 млн. тона с много добри показатели са 2,5 млн. тона, заявил обаче Христо Андреев, председател на Съюза на мелничарите.
Председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Красимир Аврамов твъ рди пред вестника, че „само 23-25% от цялата реколта е с добри хлебопекарни качества- около 900 хил. тона. За производството на хляб са необходими 1,1 млн. тона, което означавало, че трябвало да се внесат 200 хил. тона.
Аврамов припомня, че за зърнения баланс на страната са необходими 2,2 млн. тона ? освен за изхранване това количество включва и 800 хил. т за фураж и 380 хил. т за семена. Останалите 2,1 млн. тона се изнасят. Опасенията на асоциацията са, че поради много запитвания от чужди компании има интерес за износ на 140 000 тона качествена пшеница.
Според Красимир Аврамов проблемът може да се реши по два начина – чрез внос след Нова година на цени от около 340-350 лева/т или чрез използване на българско зърно, като се влагат подобрители. Който и от вариантите да се използва, крайният резултат ще е оскъпяване на хляба.
По-добрият вариант е да се използва българското зърно, но някои от най-големите мелници в България внасят от Австрия- заради конкурентните цени. В същото време в складовете има доста жито. Липсата на сделки на българските зърнопроизводители може да доведе до финансов колапс, предупреждава Аврамов.
netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *