ЕС размразява 115 млн. евро по ИСПА за България?

Според германския вестник „Ди Велт“ Европейският съюз ще даде зелена светлина на България за достъп до замразените пари в началото на следващата седмица, предаде БНР.
По информация на изданието – Европейската комисия (ЕК) ще размрази първи транш в размер на 115 милиона евро по програмата ИСПА за инфраструктурни проекти.
Изглежда тези усилия в Оперативната програма ИСПА се указаха успешни, пише „Ди Велт“. Замразени продължават да бъдат пари по програмите за подпомагане на селското стопанство и административното управление.
Изданието припомня, че преди 10 месеца ЕК прибягна до тази сензационна мярка със замразяването на средства, за да отговори на обвиненията, че Брюксел се отнася твърде небрежно към двете нови страни-членки, които и без това бяха преждевременно приети.
Европейските чиновници, както и тези от ОЛАФ, разкриха многобройни случаи на неправомерни плащания, юридически нарушения и облагодетелстване, пише „Ди Велт“.
Размразените средства ще са голям благодат за българския министър-председател Сергей Станишев, пише още „Ди Велт“ и припомня, че на 5 юли в България ще има парламентарни избори и социалистите изостават зад партията на софийския кмет Бойко Борисов.
Това, че отговарящият за средствата по ИСПА еврокомисар Данюта Хубнер, принадлежи към полските социалисти, може да е чисто съвпадение, смята още изданието и добавя, че заслугата за положителното решение на ЕС е на Меглена Плугчиева, която Станишев върна преди година в София от Берлин, за да поеме контрола над парите от Брюксел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *