Преглед на печата

Всички издания съобщават, че сомалийските пирати са получили откуп от 2 милиона долара за освобождаването на британския кораб „Маласпина Касъл“ с 24 моряци на борда, сред които 16 българи и за това, че бившата шефка на НАП Мария Мургина става клиент на прокуратурата.
Вестник „Труд“ избира за челната си страница заглавието – „Такса смет според парите за тока“. Става въпрос за това такса смет да се събира не от общината, а от държавата и да се определя по данъчна оценка или по потреблението на вода или ток от домакинствата. Това предвижда готвеният от правителството закон за боклука на София, за който от общината заявиха, че е грубо нарушение на конституцията. Правителството изненада София с опит за национализация на боклука, извежда „Дневник“. Под заглавие „Игри на боклук“ „Класа“ коментира, че политическите борби между БСП и ГЕРБ за сметта на София скоро ще омръзнат на всички. „Монитор“ пише, че сдружение „Защита на здравето и живота на населението и околната среда“ е отчело бум на заболяванията от рак в Суходол. За вестник „Стандарт“ водещо заглавие е „Чип срещу рушветите“. Изданието обяснява, че само от въвеждането му събираните на границата приходи са се увеличили с 19 милиона лева за година. „Кабинетът яростно брани високите премии на чиновниците“ – с това заглавие ни посреща вестник „Сега“. Изданието обяснява, че предложението с 4 до 40 на сто да бъдат намалени високите такси в пет министерства и така да се орежат и част от премиите на чиновниците категорично е било отхвърлено от правителството. През последните 3 години таксите в тези сектори са се увеличили със 183 на сто, сочи специално проучване, цитирано от „Сега“. Приходите от тях отиват предимно за издръжка на ведомства и за бонуси, допълва вестникът.
От „Новинар“ научаваме, че на всеки катаджия в София се падат по 5 500 коли, а полицаите преценяват на око дали шофьорите са дрогирани поради липса на техника. И „24 часа“ излиза със заглавие за КАТ, от което разбираме, че чакането там вече се премества в Интернет. До месец-два шофьорите ще получават SMS половин час преди да им дойде редът и ще могат да чакат вкъщи и да следят за реда си по Интернет.
Вестник „Дневник“ извежда в заглавие „Българите свиват разходите“ и цитира националната статистика, според която българите също очакват сериозен ръст на безработицата и допълнително влошаване на финансовото си положение.

„Малките летища и пристанища са разменна монета на власта преди изборите“. Този цитат извежда в заглавие вестник „Пари“ от интервю с Христо Христов – изпълнителен директор на летище Горна Оряховица, който допълва – НДСВ стопира концесията на малките авиопортове, а ДПС – на пристанищата.

За вестник „Делник“ водещото заглавие е, че 23 – годишен младеж е с разкъсан далак след побой в полицията в Пазарджик, но оттам категорично отричат да има подобно нещо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *