ЕС финансира жп връзка Александруполис – Бургас

ЕС  финансира разработван вече проект за бърза железопътна връзка между гръцкато пристанище Александруполис и българското Бургас.  За това информират от гръцката железопътна компания „Ергосе“.Финансирането е от Европейския съюз е една част от съществуващото споразумение за железопътен коридор между пристанищата на Егейско море и българските пристанища на Черно море.

По направените досега проучвателни работи изпълнението на този трансграничен българско-гръцки проект ще даде възможност да се направи избор за транспортирането на товари в този регион на Балканския полруостров по суша и връзките с пристанищата в България и Гърция. Сега дори и в най-добрия случай времето за трансфер по море между посочените вече две пристанишща е 48 часа или два дни, а по железопътната линия за това ще бъдат необходими само 6 часа, т.е. 8 пъти се съкращава времето за превоз на товарите. При това положение се очаква и сериозно намаляване на разходите по превоза, най-вече цената на тон/километър. На практика този сухопътен вариант се явява добра алтернатива на морския път, който пък от своя страна нямаше друга алтернатива освен през Босфора. По железопътното трасе ще се превозват основно контейнери, което ще засили логистиката и икономиката като цяло, както и ще осигури повече работни места в пристанищните дейности и районите около тях.

Очевидната изгода от това начинание, както и финансовите гаранции на Европейския съюз за него като одобрена вече стратегия за развитие на този вид транспорт вътре в системата на общноста, активират усилията на експертите от съвместната комисия и задачата е до изтичането на месец ноември готовата разработка да бъде представена на финализиране и финансиране.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *