ЕЦБ очаква възстановяване на икономиката през 2010 година и ниска инфлация

Управителният Съвет на ЕЦБ очаква, че европейската и световната икономика ще започнат да се възстановяват постепенно през 2010 г. В своя мартенски доклад икономистите на ЕЦБ коригират надолу своите макроикономически прогнози.
ЕЦБ предвижда БВП на еврозоната да се свие с 2,2 до 3,2 на сто през 2009 г., а през 2010 г. очаква промяната в БВП да бъде в интервала от -0,7% до +0,7%. Постепенното икономическо възстановяване, което банката прогнозира за 2010 г., ще е резултат от мащабните мерки за функциониране на финансовата система в световен план. Същевременно поевтиняването на суровините ще освободи повече доход за потребление през следващите месеци.
Съдържанието на доклада на ЕЦБ за месец март до голяма степен повтаря изказването на президента Жан-Клод Трише през миналата седмица, след като банката понижи своя основен лихвен процент с нови 0,50 процентни пункта до 1,50%.
Инфлацията в еврозоната се е понижила значително през последните месеци и се очаква да се задържи трайно под инфлационното таргет-ниво от 2%, заложено от ЕЦБ, се казва в доклада на институцията.
Очакванията на ЕЦБ за стабилизирането на цените са продиктувани от силното поевтиняване на суровините и свиването на потреблението в 16-те страни членки на еврозоната през последните месеци.
Инфлацията в еврозоната достигна рекордното ниво от 4% в средата на миналата година, но оттогава бележи трайна тенденция на спад, като за месец февруари достига 1,2% съгласно предварителните данни на европейската статистическа служба.
През 2009 г. централната банка очаква инфлацията да варира в по-широк интервал поради волатилността в цените на суровините, за да се стабилизира в интервала от 0,6 до 1,4% през 2010 г.
В доклада се съобщава още, че икономическите данни обявени през последните седмици потвърждават очакванията на ЕЦБ, че световната икономика ще продължи да се свива през 2009 г., което ще засегне значително и икономиките на развиващите се държави.
В условията на икономическа несигурност, резкият спад в обемите на търговия се съпровожда от свиване в потребителското търсене в еврозоната. В резултат на това, БВП на 16-те страни от еврозоната се е свил с 1,5% на тримесечна база през последното тримесечие на 2008 г., съгласно предварителните данни, публикувани от Евростат.
Докладът на ЕЦБ завършва с акцент върху важността икономиката на страните да остане отворена, за да не се ограничава свободната конкуренция. Поради това е изключително важно правителствата на страните да избягват въвеждането на протекционистични мерки, за да може световната икономика да преодолее по-бързо сегашните проблеми.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *