ЕЦБ се готви за изкупуване на дългове

Очаква се днес ЕЦБ да подготви почвата за началото този месец на програмата си за изкупуване на активи, възлизаща на 1,1 трилиона евро, съобщи БТА.

В същото време банката иска да запази основните си лихви на рекордно ниско равнище, предаде ДПА.

Днешното заседание на ЕЦБ е изнесено от франкфуртската централа в кипърската столица Никозия. Преди шест седмици ръководителят на ЕЦБ Марио Драги обяви плановете на банката да изкупува държавни и частни активи за 60 милиарда евро месечно като част от широкомащабната програма за парично стимулиране на икономиката.

След като не предостави много подробности по тази програма, днес се очаква Драги да обяви техническите детайли по схемата, която е очаквана с нетърпение от пазарите. Това включва и точната дата на започване на програмата.

Основната лихва на ЕЦБ е на равнище от 0,05 процента, а лихвата по депозитите е отрицателна от септември като част от усилията на институцията да увеличи ликвидността в еврозоната.

Заседанието в Никозия се провежда на фона на сигналите, че затруднената икономика на валутния съюз може най-накрая да е започнала да се възстановява от стагнацията.

Освен това анализаторите очакват Драги да представи нови прогнози за растежа и инфлацията, включително повишение на прогнозата за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2015 и 2016 година заради ниските цени на петрола и слабото евро. Ниските цени на петрола обаче най-вероятно ще намалят прогнозата за инфлацията в еврозоната, засилвайки опасенията, че валутният съюз може да се сблъска с опасен период на дефлация.

Прогнозите на ЕЦБ за първи път ще включат и очакванията на институцията за 2017 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *