Железницата до Лхаса стимулира тибетския износ

Агенция Синхуа съобщи днес, че са изчислени първите икономически ползи от прокарването на дългата близо 2 хиляди километра железопътна линия Янгхай – Тибет, която е най-високата в света.

Официалните данни показват, че за първите 10 месеца от стартирането на железницата на 1ви юли 2006 чуждестранната търговия на Тибет се е увеличила със 75% и е достигнала $322 млн.

Данните говорят за 100 млн. долара внос и 222 млн. долара износ през периода. Митницата в тибетската столица Лхаса е установила, че вносът се е увеличил със 170% а износът с 51% в резултат от връзката с останалата част на Китай.

Говорителят на митницата е посочил, че външната търговия се е повишила много в следствие от намаляването на транспортните разходи.

От Wickipedia научаваме, че железопътната линия, която свърза столицата на северозападната провинция Янгхай, град Сининг, с Лхаса, е била обект на голямо недоволство. Загрижените се притеснявали, че ще бъдат причинени сериозни екологични вреди, а също и че ще дойдат много пришълци от Хански Китай, които ще залеят местните и ще претопят културата им в своя брой.

Освен това приходите щели да отиват в равнинните пришълци, а не в местните, чиито основни стопански занимания са самодостатъчно селско стопанство, ръчни занаяти, текстил, билки.

Далай Лама тогава успокои духовете, съветвайки загрижените просто да изчакат да видят резултата от построяването на железницата върху живота и благосъстоянието на тибетците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *