Жена за първи път командва Германия

Ангела Меркел е новият канцлер, договорена е широка коалиция

Консерваторите с 6 министри, а социалдемократите – с 8

Правомощия.

Конституцията дава големи правомощия на канцлера. Той „определя основните линии на политиката и носи за това отговорност“, ръководи правителството (чл. 65) и предлага на президента министрите за назначение или уволнение (чл. 64). Парламентът може да гласува недоверие само на канцлера, не на министрите (чл. 67 и 68). Канцлерът има особена тежест при определянето на външната и европейската политика и открай време се конкурира с външния министър. В случай на война отговорността за главното командване преминава от военния министър към канцлера (чл.115 б).

Апарат.

На разположение на канцлера са следните правителствени служби:

– Информационна и пресслужба с 553 служители. Ръководи се от правителствен говорител. Бюджет: около 77 млн. евро

– Федерална новинарска служба с 6000 сътрудници. Бюджет: 437 млн. евро

– 195 сътрудници за културата и медиите. Бюджет: 900 млн. евро

– В кабинета на канцлера работят около 470 служители. Държавният секретар е най-приближеното му лице. За 2005 г. бюджетът му е 36 млн. евро.

БЕРЛИН. Германия за първи път ще бъде командвана от жена. Лидерът на консервативния Християндемократически съюз (ХДС) Ангела Меркел ще е новият канцлер. Тя ще ръководи кабинет на т.нар. широка коалиция, съставена от ХДС и партньорите им от Християнсоциалния съюз (ХСС), от една страна, и с Германската социалдемократическа партия (ГСДП), от друга. Социалдемократите успяха да извоюват висока цена в замяна на съгласието си Меркел да стане канцлер. Те получават 8 министри, а ХДС/ХСС – 6. ГСДП взима министерствата на външните работи, на финансите, на правосъдието, на труда, на околната среда, на здравеопазването, на транспорта и на икономическото сътрудничество и развитие. Според източници, близки до ГСДП, постът на министър на външните работи ще заеме Петер Щрук, сегашният министър на отбраната, предаде АФП. За ХДС/ХСС остават министерствата на отбраната, вътрешните работи, икономиката, семейните въпроси, образованието и селското стопанство. Очаква се председателят на ХСС и премиер на Бавария Едмунд Щойбер да поеме министерството на икономиката. След преговорите Щойбер каза, че досегашният канцлер Герхард Шрьодер няма да бъде част от бъдещото правителство. Договореното е „добро и справедливо“, заяви Ангела Меркел. Тя уточни, че финалните преговори за формиране на правителство ще започнат на 17 октомври и се надява да приключат до 12 ноември. Тя изрази убеденост, че ХДС/ХСС ще се споразумеят с ГСДП за обща външна политика, и подчерта, че установяването на добри отношения със САЩ е „важна задача“. Председателят на ГСДП Франц Мюнтеферинг заяви, че партията му иска стабилно правителство, което да изкара 4-годишния мандат. Той допълни, че Шрьодер ще участва в преговорите по персоналния състав на кабинета, но не определи като какъв. Двете страни в коалицията са единни, че ще се борят за намаляване на безработицата и за силен икономически растеж. Те са категорични, че няма алтернатива на поетия курс към реформи. Така те успокоиха бизнеса, че евентуално разделение по този въпрос може да им попречи да предприемат трудни и непопулярни реформи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *