Жестока пазарна атака срещу Русия

Рублата падна под нивото 60 USD/RUB за първи път в историята. Независимо от мерките на централната банка на Русия, атаката срещу руските пари не спира.

Само днес рублата поевтиня с 5.74%, до 61.6299 за долар, въпреки че централната банка продаде 350 млн. долара, за да спре нейното поевтиняване.

Междувременно търсената от инвеститорите доходност за руските държавни облигации с 10-годишен падеж достигна петгодишен връх от 13.11%.

Само през този месец рублата е поевтиняла с повече от 18%, а от началото на годината е загубила над 60% от стойността си срещу долара. От началото декември руската централна банка повиши основния си лихвен процент със 100 базисни пункта и интервенира на пазара с повече от 6 млрд. долара в подкрепа на рублата, но без успех.

Централната банка на Русия днес отмени планиран аукцион на облигации с тригодишен падеж за 700 милиарда рубли, заради липса на интерес от инвеститорите.

От няколко месеца рублата е подложена на спекулативна атака, която не се влияе от мерките на централната банка или икономическите фундаменти, като например фактът, че изтичането на капитали от Русия рязко намалява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *