Българи създадоха умна гривна за разплащания

Екип български предприемачи създадоха т. нар. умна гривна, с която може да се правятразплащания по време на големи концерти и фестивали. Идеята е плащането за билети,храна и питиета по време на такива събития да става по високотехнологичен път, а неслед редене на опашки. Това е целта на проекта Wr1st, зад който стоят Нед Дервенков,Даниел Радев и Димитър Манолов.

Идеята им хрумва, за да разрешат личния си проблем – и тримата са почитатели нафестивалите и концертите и обичат да ги посещават в свободното си време. „Проблемът,който забелязахме е, че често приятното преживяване се разваля от големите опашкикакто на входа, така и по баровете. От друга страна за барманите е трудно да обслужватголям обем от поръчки бързо, защото отнема много време да осъществяват паричнияобмен „, пазказват предприемачите.Така им хрумва идеята за умната гривна забезконтактни и безкасови плащания Wr1st.

Тримата стартират едноименната иновативна компания през януари тази година. Свремето привличат още специалисти – инженера Георги, софтуерния архитект Росен иМила, която отговаря за бизнес развитие, маркетинг и връзки с обществеността.

Гривната технологично е базирана на стандарта Bluetooth 4.0, който вече е част от широккръг мобилни устройства и аксесоари. Крайният клиент използва технологията чрезмобилна апликация, с която определена от потребителя сума пари се трансферира вгривната. Оттам нататък могат да се правят плащания през специални четци, с чияторазработка компанията също се е заела. Те ще бъдат инсталирани на местата, където енужно да се осъществява плащането.

„Най-голямата добавена стойност, която предлагаме, се основава на факта, че гривнатаработи като маяк (иновативна технология, базирана на версия 4.0 на безжичниястандарт Bluetooth). Това ни позволява да изготвяме статистики за поведението напосетителите на събитието в самата локация, която може да се използва както заподобряване на качеството на предлаганите услуги, така и за подобряване на сигурносттана самото събитие, осигурявайки информация в реално време за струпване на големиколичества хора на едно място „, посочват предприемачите. Те обмислят и добавянето нафункционалност, която да позволява на гривните да бъдат в комуникация помежду си, за
да може посетителите да обменят помежду си лична информация, да знаят кой къде сенамира, в случай, че се изгуби.

В момента българските разработчици правят финални тестове на прототипа и планират дазапочнат масово производство в началото на следващата година.

Умната гривна вече е тествана на фестивала The Big White Powder в Чепеларе, къдеточрез нея са осъществени 1273 парични транзакции.

Създателите на технологията се целят в пазар на стойност 27,4 милиарда евро. Големитефестивали с над 20 000 посетители годишно по света са над 200-61 в САЩ и 174 вЕвропа. Целта им е да привлекат 10% от тях за свои клиенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *