Животът за година поскъпнал почти с 10 на сто

В края на 2008 г. издръжката на живот е нараснала с 0.6% спрямо септември 2008 г., а спрямо същия период на миналата година увеличението е с 9.3%, съобщи Любен Томев, директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.
Вчера той представи данните на синдикатаза издръжката на живот в България за четвъртото тримесечие на 2008 г.
Издръжката на човек от четиричленно домакинство, съставено от двама възрастни и две деца, в края на декември 2008 г.възлиза на 473.74 лв. на човек или общо за семейството – 1895 лв.
За последните 8 години абсолютната стойност на издръжката на живот през декември е нараснала със 199 лева, а средногодишната – с 200 лева, сочат данните. Темповете на нарастване през 2008 г. са сред рекордните за периода, отбеляза Томев.
По думите му планираната в началото на годината средногодишна инфлация надхвърли очакваните стойности в резултат на рязкото покачване на цените на хранителните стоки от началото на годината.
Влияние оказва също поетапното покачване на цената на природния газ през 2008 г., увеличението на цените електроенергията за битови нужди и топлоенергията от 1 юли 2008 г., увеличението на цените на питейната вода, транспорта, услугите.
При хранителните стоки средното поскъпване е 1.6% през четвъртото тримесечие, а в годишен план ръстът е 7.6%.
За едногодишен период цените в групата „Жилищни наеми и разходи за поддържане на жилището“ са нараснали с 15.9%, като поскъпването е общо за цялата група – за наеми (близо 20%), услуги за ремонт (7.7%), питейна вода (18.1%).
В групата „Осветление, отопление и енергия“ има поскъпване с 12.2%. Поскъпването на цените в групата „Лична хигиена и здравеопазване“ е с 1.2% спрямо предходното тримесечие и с 10.7% на годишна база. За образование, свободно време и развлечения се наблюдава поскъпване с 10.1%.
В групата „Транспорт и съобщения“ се отчита ръст от 6.4% на годишна база и намаление от 5.6% за тримесечието.
От КНСБ прогнозират рязък спад в темповете на икономически растеж и стабилизиране едва в края на 2009 г.
Синдикалистите очакват нарастване на безработицата, но без достигането на драматично равнище поради наличието на някои ниши и буфери. Те прогнозират несъществена промяна или дори възможно покачване на производителността на труда, като следствие от понижената заетост и освобождаването предимно на нискоквалифицирана работна сила.
Очакват се по-ниски от последните 2 години, но съществено над средноевропейските темпове на инфлация и нарастване на издръжката на живота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *