„Газовата“ ябълка на раздора

Кризата, коятобеше причинена отгазовата война между Русия и Украйна, е ясен знак, че Европа трябва да си извадидългосрочни поуки и да се обедини в името на енергийната сигурност, казапредседателят на Европейската комисия Жозе Маноел Барозу, цитиран от EurAktiv.
Той приветства възобновяването на газовите доставки за Европа вчера, след като в продължение на две седмици противопоставянето остави милионихора без отопление по средата на зимата.
Не трябва да си позволяваме да изпадаме отново в подобна ситуация, каза Барозу. Посланието, което ще предам на Европейския съвет през март е, че вече трябва да имаме сериозно отношение относно диверсификацията на доставките и инвестирането в европейската енергийна сигурност, допълни той.
Барозу акцентира върху възможността 5-те милиарда евро излишък да бъдат инвестиранив разнообразяването на енергийните ресурси и изграждането на алтернативни тръбопроводи.
В Съвета на Европа вече е представено предложение за деблокиране на средствата, а 27-те страни членки на Европейския съюз ще трябва да постигнат съгласие помежду си относно финансирането на приоритетните проекти.
Тук се прояви най-голямото разединение на европейските държави.

Газопроводът „Набуко“ се“възроди“ като ключов проект и си спечели ЕК и чешкото председателство за поддръжници. От другите проекти, включени в европейската енергийна стратегия, акцент е поставен върху балтийския далекопровод.
Газовата криза предизвика оживени дебати и в правителствата на 27-те. Германският министър на икономиката Михаел Глос дори намекна за „връщане“ на Германия към ядрената енергетикас обяснението, ченито една от членките на ЕС не бива да „изпуска“ какъвто и да било енергиен източник.
Някои коментатори разглеждат позицията на Глос в контекста на тазгодишните европейски избори и директно го обвиниха в „кампанийност“. По тяхното мнение, газовият спор се превърна в още едно оръжие за предизборната кампания на германския канцлер Ангела Меркел.
Меркел вероятно ще повдигне въпроса за това, че България и Словакия поискаха да рестартират ядрените си реактори, които според договорите за присъединяване на страните към ЕС трябваше да бъдат спрени.
От своя страна, руският газов монополист „Газпром“ продължава да настоява заскорошното изгражданена „Северен поток“, тъй като смята този проект за най-удачен вариант за успешен транзит на синьо гориво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *