Забравени гащи издадоха крадец на яхта

Повече от ясно е, че 39-годишният българин Ванко Стоянов повече няма да си оставя бельото къде да е.
Вчера пред съда в Драгинян в Югоизточна Франция той бе осъден на 5 години затвор за укриване на крадени вещи, рецидивизъм и принадлежност към престъпна организация, защото си забрави едни червени гащи в джип, който теглеше крадена яхта, съобщава в днешния си брой вестник „Вар матен“, цитиран от БТА.
Стоянов бе неотдавна екстрадиран от българските власти, за да присъства на процеса си, уточнява изданието.
На 31 март 2007 г. джип, който теглел луксозен кораб спрял на френската автомагистрала А8 заради пътно-транспортно произшествие. При пристигането на жандармерията били изчезнали както шофьорът, така и табелките с регистрационния номер на колата. Яхтата на стойност 100 000 евро бил открадната предишния ден в Испания.
Според разследващите кражбата е била дело на организирана банда, а яхтата вероятно е бил превозвана към Черно море, където не се иска регистрация за плавателни съдове, отбелязва вестникът. Единствената улика, открита в джипа били едни червени гащи. След биологична експертиза в тях бил открит генетичен отпечатък на Ванко Стоянов, който се оказал собственик на колата и вече бил познат на френското правосъдие.
На 6 юни 2005 г. Стоянов е бил осъден на три години затвор в Драгинян за участие в престъпна банда, която крадяла луксозни коли в залива Сен-Тропе. Оттам колите заминавали за Балканите през Италия.
На въпрос какво търсят колата и гащите му във Франция, където му е забранено да пребивава, Стоянов отговорил, че не е бил във Франция, а дал назаем колата си на французин, представен като Оливие, с когото се запознал в затвора „Ла Фарлед“.
Въпросният Оливие потвърдил, че познава Стоянов от затвора, но посочил, че няма как да е карал колата му по това време, защото тогава е бил в затвора в Драгинян. Оливие освен това заявил, че Стоянов е шефът на бандата крадци, която продължавал да ръководи от затвора и се опитал да го вербува, като му обещал между 3000 и 5000 евро на открадната кола.
Стоянов заявил, че е станала грешка и той дал назаем колата си на друг Оливие, а не на този. Според прокурора по делото става дума за разбита банда автокрадци, която се е сформирала наново в България. При разпита си Оливие посочи, че Стоянов е бил освободен от френския затвор в началото на 2007 г

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *