Фамилна крепост става туристическа атракция

Старият граф имал принципи. Да проси пари от държавата за своя замък? Това е под честта на семейството.
В крайна сметка замъкът Елц, разположен живописно на скала, недалеч от река Мозел, над 800 години е крепост на фамилията.
Графовете на Елц винаги са намирали начин да съберат парите, необходими за поддръжката на замъка – от продажба на билети и всевъзможни сувенири, до печалбата на местната кръчма, като се мине през вземане на пари от семейното богатство, пише германският вестник „Франкфуртер алгемейне цайтунг“.
Времената обаче се променят дори за такива места. Старият граф вече не е сред живите, а господар на замъка е синът му – Карл граф фон унд цу Елц. Новият граф планира да поднови сградата, което обаче този път ще бъде платено поне отчасти с пари на данъкоплатците. Замъкът ще получи близо 1 млн. евро от пакета за стимулиране на германската икономика, който Берлин отпусна по-рано през годината.
Подобна сума ще дойде и от правителството на провинция Рейнланд-Пфалц, като своя скромен принос даде и Германската асоциация за опазване на паметниците.
Замъкът Елц не е единствен случай. Дали край река Мозел или край Рейн, в Бавария или край бреговете на Северно море – в цяла Германия господарите на стари замъци правят цялостен ремонт на именията си с държавни средства.
Държавният министър за културата и медиите Бернд Нойман е заделил за подобни проекти близо 20 млн. евро от средствата за стимулиране на икономиката.
Положението изглежда най-малкото странно – укрепването на стари стени се представя като стимулиране икономиката. Аристокрацията ще поднови историческите си имения на държавни разноски и накрая благородниците ще имат хубави нови замъци, а държавата – дългове, отбелязва германското издание.
В правителствената програма обаче не е предвидена помощ за самите замъци, а се цели чрез подновяването им да се разкрият работни места.
При работата за възстановяване на замъка Елц първи ще получат средства от програмата за стимулиране на икономиката строителите на скелета, които вече започнаха изграждането на стабилно скеле около крепостта. По-късно работа ще получат и майсторите на покриви, както и каменоделците, които ще обработят камъните по старите технологии. Камъните се поръчват в местните каменоломни, които също ще имат повече работа. Специалисти по сондажи трябва да подсигурят стените с тежки подпори, а компании за строителство на дървени постройки – да укрепят старите сгради. Всички тези хора ще получат допълнителни поръчки и се предвижда чрез подновяването на крепостта да спечелят допълнително между 1,5 и 2 млн. евро.
Според графа на Елц е напълно в реда на нещата замъкът да получи пари от държавата – мястото е не само люлка на графския род, но и туристически обект, приемащ над 250 000 посетители годишно, „един от най-важните музеи за живота през Средновековието“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *