Заведоха дело срещу четирима близки роднини на Мадоф за близо $200 млн.

Срещу четирима близки роднини на Бърнард Мадоф е заведено гражданско дело по обвинение, че са можели да спрат измамата, но вместо това са използвали бизнеса му, за да водят луксозен начин на живот, предаде Ройтерс.
Служебно назначеният ликвидатор Ървинг Пикард съди брата на Мадоф, синовете му и негова племенница 198,7 млн. долара за злоупотреба с пари на клиенти, докато са били в ръководството на Bernard L. Madoff Investment Securities LLC.
Обвиняемите са определили обвиненията на Пикард като безпочвени и са заявили, че не са знаели за измамната схема на Бърнард Мадоф.
По думите на Пикард обаче, ако членовете на семейството на Мадоф са си вършили честно работата, схемата на Мадоф вероятно е нямало да успее или е нямало да продължи толкова дълго. Заведеното в петък дело е част от усилията да се възстановят парите на измамените инвеститори.
Срещу никой от четиримата – братът Питър, синовете Марк и Андрю и племенницата Шана, не е предявено криминално обвинение.
Когато се призна за виновен през март, Мадоф заяви, че е действал сам, на което малцина повярваха. През август дългогодишният му заместник Франк ДиПаскали призна, че е работил с други хора, които не назова, за организирането на измамата.
Мадоф беше арестуван през декември, след като, по думите му, признал на синовете си за схемата, провалена от срива на икономиката. Синовете му подчертават във връзка със заведеното срещу тях дело, че са предали баща си незабавно на властите, с което са спасили 170 млн. долара на инвеститори, подмамени в схемата.
През юли Пикард заведе дело с иск за 44,8 млн. долара срещу съпругата на Мадоф – Рут.
Според обвинението на Пикард, Питър Мадоф е инвестирал едва 14 долара в компанията на брат си от 1995 г., но пък е изтеглил около 16,2 млн. долара. Марк и Андрю са работили в компанията от около 20 години и са били на длъжност ръководители на търговския отдел.
Шана Мадоф, дъщеря на Питър, е била адвокат във фирмата. Тя е омъжена за бившия помощник директор на щатската Комисия по ценните книжа и борсовите операции (SEC) Ерис Суонсън. Според вътрешно разследване на регулатора за това как схемата не е била разкрита, бракът им не е повлиял на действията на SEC при проверките на Мадоф и фирмата му през годините.
Девет месеца след разкриването на схемата ликвидаторът е възстановил 1,5 млрд. долара съгласно закона за защита на инвеститорите в ценни книжа.Очаква се търсенето на парите от Мадоф да се влачи със значително повече години, отколкото тяхното присвояване.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *